یتیم به چه کسی گفته می شود؟

یتیم

یتیم کیست؟
تا چه سنی به شخص، یتیم اطلاق می‌شود؟ مثلا تا قبل ازدواج؟
آیا اصلاً یتیم فقط به طفل بدون پدر گفته می‌شود یا مادر را هم شامل می‌شود؟

اینها، سوالاتی است که بارها ما در خیریه انصارالرسول شاهد آنها بوده‌ایم؛ از همین رو، لازم است به صورت مختصر، توضیحاتی درخصوص آنها بدهیم و آن اینکه:
یتیم، در معنی لغوی یعنی: مفرد و تنها از هر چیز است، و در اصطلاح به کودکی که پدرش مرده باشد، گفته می‌شود.

در احکام اسلامی یتیم به کودکى گفته مى‌شود که پدر خود را از دست داده و به سن بلوغ نرسیده است و در این باره فرقى بین پسر و دختر نیست. و همین که به حدّ بلوغ برسد، دیگر یتیم بر او صدق نمى‌کند.

با این تفاسیر اگر فردی به سن بلوغ رسیده باشد و یا آنکه قبل از آن، علائم بلوغ را در خود مشاهده کرده باشد، از لحاظ فقهی نمی‌توان به او یتیم گفت.

در ضمن، هر چند که فرزند بی مادر در مواردی دچار مشکلات بیشتری باشد، اما از لحاظ فقهی به او یتیم گفته نشده و احکام ویژه یتیم در مورد او جریان نمی‌یابد. شاید به این دلیل است که سرپرست و تأمین کننده نیازهای مالی پدر است که در قید حیات هست.

خیریه انصارالرسول نیز با قدمت تقریبی 50 سال، و خدمت به ده‌ها هزار یتیم، در حال حاضر حدود 5 هزار یتیم را تحت پوشش قرار داده است. که در روند تحت پوشش قرار دادن ایشان، علاوه بر توجه به موارد فقهی فوق، موارد اجتماعی و عرفی نیز  مدنظر قرار گرفته است.

دغدغه‌ی این خیریه همیشه بر این بوده است که کودکان تحت پوششش، از ایتام واقعی و نیازمندان حقیقی باشند؛ و از همین رو نیز، برنامه‌ی تصفیه و پالودن کودکان نیز همیشه جزو موارد مهم و لازم‌الاجرای این خیریه به شمار رفته و می‌رود.

 

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید