در ایام تبلیغات انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری قرار داریم و لازم است قبل از تصمیم به رأی دادن به کاندیدای انتخابی، به مواردی توجه کنیم و در نظر داشته باشیم سرنوشت خودمان میتواند با همین آراء به سمتی مثبت یا منفی کشانده شود. در این مقاله قصد داریم نگاهی اجمالی به ویژگیها و خصوصیات یک رئیسجمهور خوب داشته و اندکی این ویژگیها را مورد بررسی قرار دهیم.
10 ویژگی یک رئیسجمهور خوب
بیشک با اندک تاملی، شما نیز میتوانید موارد زیادی را برای انتخاب کاندید اصلح و کمک به انتصاب آن به عنوان رئیسجمهور پیدا نمایید؛ اما موارد زیر نیز میتواند در یافتن و انتخاب نامزد شایستهتر کمکی بیشتر برایتان باشد و شما را در این مسیر خطیر و پراهمیت یاری رساند:
1. صالح و معتقد باشد
قطعا رئیسجمهوری که از اعتقادی صحیح و روندی نیک برخوردار نباشد، نمیتواند مسیر سازندگی، اصلاح و خیررسانی را در جامعه در پیش گیرد؛ از همین رو، یک رئیسجمهور باید ضمن صالح و عادل بودن، به فرامین و قاونین جمهوری (در اینجا، جمهوری اسلامی) پایبند و معتقد باشد.
2. مدیر و مدبر باشد
ضرورت داشتن ویژگی مدیر و مدبر بودن رئیسجمهور بدان جهت است که رئیس جمهور عهدهدار مدیریتِ عالی قوه مجریه (به عنوان اثربخشترین نهادِ اجرایی کشور) است و به تبع این عنوان، در انجام وظایف خود فرآیندی را دنبال میکند که شامل اجرایی چون برنامه ریزی، سازماندهی، نظارت و کنترل، انگیزش، ارتباطات، هدایت و تصمیمگیری است در واقع جایگاهی است که مرکز ثقل اندیشهها، طرحها و پیشنهادها است و در حقیقت آخرین مرجع برای تجزیه و تحلیل، جمع بندی و اتخاذ تصمیم برای عمل است.
3. شجاع و جسور باشد
رئیس قوه مجریه باید کفایت لازم جهت دستور به انجام امور، شجاعت و جسارت در بازخواست اعضای کابینه در زمان پاسخگیری و بروز کمکاریها، تدبیر و بینش علمی و ذهنی باز برای به دست گرفتن تمامی امور، امیدواری و اتکاء به نیروهای خلاق و جوان را دارا باشد.
4. خودش فرهنگی باشد
رئیس جمهور لازم است در حوزههای فرهنگی و اجتماعی به خودباوری، خوداتکایی و باور همزیستیِ مسالمتآمیز رسیده باشد و ترویج آزادی انسان و ارتقاء منزلت انسانی را در دستور کار خود داشته باشد.
5. سرمایه های اجتماعی کشور را جدی بگیرد
در واقع یکی از مهمترین شاخصههای رئیسجمهور توجه لازم را به سرمایههای اجتماعی، تعهد به ارتقاء کیفیت زندگیها همچون امنیت، اشتغال، خلق ثروت، ارتقاء فناوری، محیط زیست سالم، شادمانی و غرور ملی و … است.
6. کیاست داشته باشد
زیرکی و ذکاوت رئیس جمهور در تعامل سازنده با جهان، یکی از خصیصههایی است که میتواند او را در بهرهبرداری صحیح از پتانسیلهای جهانی، بدون تحمیل روندهای ناصحیح به کشور و مردم، قدر و اثرگذار سازد. از همین رو نگاه متوازن به سیاست خارجی، عدم دشمن پنداری دیگر ملتها و …، موردی است که یک رئیسجمهور خوب باید بدان اشراف داشته و با انتخابِ صحیحِ وزیر امور خارجهی کارآمد بهتر بدان دست یابد.
7 . گرایش سیاسی را کنار بگذارد
رئیس جمهور باید بدون در نظر گرفتن گرایش سیاسیِ خود، از توان داخلی استفاده کند؛ چراکه ایمان به توانمندیهای نیروهای خلاق داخلی بدون توجه به گرایشات سیاسی، اجتماعی، قومی و زبانی از جمله این ویژگیهای یک رئیس جمهور موفق است.
8. ساده زیست باشد
یکی دیگر از امور مهم در مورد رئیس قوه مجریه عدم رسوخ روحیه رفاهطلبی در او است، زیرا روحیه رفاهطلبی و میل به راحتی و آسایش، به صورت محوری بر تصمیمات وی تاثیر دارد و او را وارد صحنه دیگری از حیات سیاسی و اجتماعی میکند.
9. دارای حسن سابقه باشد
حسن سابقه یکی دیگر از معیارهایی است که باید در انتخاب نمایندهی اصلح مدنظر قرار داده شده و ملاحظه گردد؛ بایستی به صورت جدی توجه شود که آیا کاندید سابقه و عملکرد خوب و انقلابی در گذشته و همچنین از سابقه مثبت و خوب در حمایت از انقلاب و دستاوردهای آن برخوردار بوده است؟!
10. خود را خادم ملت بداند
رئیس جمهور باید خادم ملت باشد و منافع خود و همکیشانش را به منافع ملی ترجیح ندهد، و بنا به فرموده امام خمینی (ره) شخصی که منتخب ملت است نخواهد که جیب خودش را پر بکند، حکومتی باشد که خودش را از ملت و خدمتگزار بداند، نه خودش را آقای ملت بداند.